28/03/2017

Přínos pet friendly pracovišť na psychiku zaměstnanců

Je pátek ráno a my s Míšou z Redu sedíme v zasedačce, které se pro svou transparentnost přezdívá terárium. Máme hodinu angličtiny. Zatímco se kolegové hlavním vstupem postupně trousí do open space, pan učitel jménem Josef se zarazí a s něhou v hlase praví: „K lidem do práce chodím učit často, ale tohle, tohle jsem ještě nikde neviděl.“ Svůj zrak současně s rezonujícími slovy stáčí k čtyřhlavé smečce, která se právě s přirozenou nonšalantností protahuje dveřmi.

V americkém Portlandu (Oregon) se nachází středisko s názvem Banfield Pet Hospital, jehož vedení se rozhodlo, že dovolí svým zaměstnancům brát si s sebou do práce psí mazlíčky. Věděli, že přítomnost psů bude mít na zaměstnance nejspíše dobrý vliv, ale neměli dostatek dat, aby tvrzení mohli kvantifikovat.

Od roku 2016 už je tomu ale jinak. Oddělení lidských zdrojů banfieldské nemocnice zveřejnilo výsledky průzkumu, ve kterém jsou pomocí metriky PAWrometer™ přímo zdokumentovány pozitivní vlivy přítomnosti zvířat na pracovišti od náboru a najímání až po produktivitu a retenci.

„Díky domácím mazlíčkům na pracovišti se nám daří bořit bariéry a daleko rychleji si utvářet dobré mezilidské vztahy. Když totiž přijde do práce nový pes, všichni se kolem něj shromáždí a to funguje skvěle zejména v rámci vedoucích pozic. Psi dokážou dopomoci k opravdovým a lidským rozhovorům mezi zaměstnanci a jejich lídry,“ říká Tami Majer, senior vice president of People & Organization, Banfield Pet Hospital.


PAWrometer™ a statistiky


Údaje ve zprávě PAWrometer™ předčily všechna očekávání.


  • 53 % zaměstnanců, kteří v současnosti pracují ve společnosti, kde nejsou zvířata povolena, by raději pracovalo ve firmě, kam zvířata můžou.
  • 63 % HR pracovníků s pravomocí rozhodovat o náboru zaměstnanců ve firmách bez pet friendly politiky s povolením domácích mazlíčků na pracovišti souhlasí.
  • 82 % zaměstnanců a 91 % HR pracovníků s rozhodovací pravomocí uvedlo, že povolení mazlíčků na pracovišti vede k vyšší loajalitě pracovníků k zaměstnavateli.


My vlastní studii sice nemáme, ale tyto údaje můžeme s jistotou konfirmovat. Seznamte se s naší střídavě přítomnou KINDRED smečkou.


Míša Miklendová
Kreveta (9 let), povaha: věrná flegmatička
Zuzana Valdová
Bára (8 let), povaha: hypnotizující baronka




Jakub Rokos
Dusty (5 let), povaha: vítací typ




Bára Hudecová
Pepper (20 měsíců), povaha: šakalí léta


Lu Perlíková
Chita (12 let), povaha: něžná penzistka




Aneta Štefánková
Goja (21 měsíců), povaha: vznešená lady



Kristýna Šťastná
Saoirse (6 měsíců), povaha: oddaná skokanka



Několik doporučení, pokud chcete začít pet friendly office také provozovat.

  1. Očkování. Každý pejsek musí být řádně naočkován a v dobré zdravotní kondici.
  2. Povaha. Agresivní psi do práce nepatří. Pokud přijde do velkého kolektivu nový jedinec, kterého ostatní ještě neznají, je dobré ho označit kupříkladu barevnou stuhou. Zelená stuha pro pejsky, kteří jsou interaktivní a vyhledávají zábavu, žlutá stuha pro pejsky, kteří jsou mírnější a zdrženlivější.
  3. Představení kolegům. Svolejte všechny zaměstnance a nového pejska představte ostatním. Řekněte, komu patří, jak se jmenuje, jeho nejvýraznější charakterové rysy a případně i jeho neduhy. (Například vymetání odpadkových košů.)
  4. Představení dalším pejskům. Současná smečka bude na jedince zvědavá a ne vždy jej musí okamžitě přijmout. Seznamujte opatrně a za přítomnosti obou majitelů.


Přejeme vám, ať je vaše pracoviště co nejpříjemnější a váš zaměstnavatel co nejtolerantnější a za tým pejskařů chci také moc poděkovat našemu vedení, že nám tu ty naše psí lásky mohou dělat společnost.



Lu Perlíková
copywriter

Foto:
Zuzka Soudská, Dominik Dvořák

No comments: