19/04/2011

Jsou pravidla od toho, aby se porušovala?

Jak asi všichni víme, Facebook čím dál tím víc lpí na dodržování pravidel pořádání soutěží. Už žádné tagování, žádné lajkování, nativní funkce jsou jednoduše tabu. O tom, co jde a co je mimo mísu, se povídalo například na přednášce věnované pořádání soutěží na Facebooku v rámci Social Marketers Summitu.

Malá page kdesi uprostřed fanouškovské pouště nepotřebuje pravidla dodržovat tak důsledně, i když by to od ní bylo fér. Dává všanc odstavení a zablokování svého účtu. Facebook si jí ale s největší pravděpodobností stejně jen tak nevšimne. U větších projektů je dodržování pravidel nutností. Už jen proto, že ono odstavení může zničit vše, co jste si tak pracně vybudovali, a všichni víme, jak důležitá sociální média jsou.

Kde jinde než v reklamě by se dalo čekat překračování stanovených hranic a od koho jiného než zavedených kverulantů z CP+B. Ti pro leteckou společnost SAS vytvořili jednoduchou aplikaci, ve které zhusta používali právě nativních funkcí a navíc soutěžili přímo na zdi projektu. Vymyšlená mechanika fungovala báječně, výsledek si prohlédněte sami. Nic z toho ale facebookovou dozorčí četu nezajímalo a aplikaci po několika hodinách (oprávněně) vypnula. I ten krátký čas ale stačil. Stránka se rozšířila mezi uživatele, našel se vítěz a o projektu se začalo všude psát. Nic se nestalo, stránka se zablokovala, pak odblokovala a to je celé. Cítíte tu směs závisti a pocitu nespravedlnosti?


Podobně byla nedávno zastavená i česká aplikace Souboj vlasů pro značku L´Oreal. Na rozdíl od soutěže od CP+B byla tato soutěž zcela podle pravidel. Facebookové roboty zřejmě vyděsil náhlý nárůst aktivity na stránce a aplikaci bez upozornění zablokovaly. Krásně rozjetý projekt, plně podle pravidel. A taky se nic nestalo, pokud je nám známo dokonce bez omluvy a řádného vysvětlení. Cítíte tu (trochu jinou) směs závisti a pocitu nespravedlnosti?

Statistika nárůstu počtu uživatelů v aplikaci Souboj vlasu (Fejsbucek.cz)

Zas a znovu se potvrdilo, že spravedlnost neexistuje. Odvážnému štěstí přeje a shit happens, tak nějak by současné aférky kolem facebookových her okomentovala teta Kateřina. Ponaučení z toho neplyne vlastně žádné. Neznamená to, že je košer porušovat pravidla. Neznamená to asi ani, že by kvůli podobným kouskům Facebook změnil svůj přístup k nativním funkcím. Navíc další porušení už ani nebude originální a dokud nebude mít v Čechách Facebook pořádné zastoupení, operativní řešení podobných kiksů bude v nedohlednu. 

No comments: