11/11/2011

Co sex prodává?

Znáte to: trochu to opepřete, okořeňte, dejte tomu šťávu, dejte tam prostě nějakou nahou kůži. Ve většině případů podobná debata bohužel znamená, že tam prostě dáte kozy nebo zadek. Všeobecná poučka, že sex prodává, ale neplatí vždycky a je dobré vědět, kdy tomu tak je a kdy je možná lepší se odvádění pozornosti na svůdná těla vyhnout.

Předpoklad: Ti lepší se množí lépe a více
Podle některých výzkumů se zdá, že sázka na nahého koně nemusí být vždy ta správná. Sexuální vzrušení totiž  - překvapivě - nastartuje chuť se pářit. Abychom se mohli pářit, potřebujeme druhého do party (mono provedení se nepočítá). Abychom partnera získali, nejlépe dobrovolně a bez donucování, musíme zaujmout. Podle zákonů přírody zaujmeme jedině tím, že budeme jiní a to ve smyslu LEPŠÍ: barevnější, větší, úspěšnější, bohatší.


Prakticky to znamená, že máme touhu se kvalitativně odlišit od konkurenční masy a máme tendenci se propojit s něčím výjimečným, až luxusním, jednoduše LEPŠÍM. Zde platí, že luxus, aby zůstal tím, čím je, musí být tak trochu elitní, nedostupný, sofistikovaný, prostě cokoli, jen ne průměrný a běžný. Proto je tak drahý a je ho málo. Spotřebitel si kupuje odlišnost, nechce něco, co mu zaručeně doporučí tři z pěti zubních lékařů, které osloví v náhodném průzkumu trhu.

Reklama na sex
Luxusní a jim podobné  značky proto mají tendenci vytvářet v reklamě sexuální napětí, protože nepřímo nabízejí možnost být jiní, lepší. Pokud máte masovou značku, která  neprodává odlišnost a zapletete se v reklamě do výrazného sexuálního napětí, může se stát, že své zákazníky odvedete jinam. Ti totiž pocítí touhu se  zvýraznit a vyhodnotí průměrnou značku jako nevhodný způsob, jak toho dosáhnout.

Za pozornost stojí fakt, že naše touhy jsou provázané a velmi snadno si vystačíme s náhražkami. Sexuální napětí třeba velmi dobře zažehlí kus dobré čokolády. Všimněte si, že reklamy na sladkosti jsou často buď cílené na děti nebo se ohání sexem v jakýchkoli formách: potěšením, rozkoší, pohlazením, ponořením, smyslností. V reklamním bloku by měly být efektivně zařazeny hned za reklamou na luxusní auta nebo parfémy, ale to je vedlejší.

Sex jednoduše není středobodem vesmíru pubertálních výrostků. Jedeme v tom +- všichni stejně, jen měníme formu a styl. Na sexu není nic špatného, jen je třeba jej používat s citem.



Co z toho plyne? Ujasněte si, co je vaše značka, co chce říct, komu a proč. Pokud váš inovativní systém stavění lešení prodává jeho funkčnost a ne stylizace ve snaze navýšit potenciál úspěchu u druhého pohlaví, možná nemají hlášky typu „Postavíme i to vaše“ smysl. Kromě toho, že poukazujete na možnou impotenci svých klientů, kteří o sobě určitě neradi pochybují, také odvádíte pozornost někam úplně jinam. To, že si budou vaši zákazníci dlouze prohlížet prsa levně vypadající dívky neznamená, že si zároveň opíší číslo na vaši firmu.

Zdroj: Wired

No comments: