22/07/2010

Jak rozvíjet dětskou kreativitu on-line: Tate movie project

Londýnské kulturní centrum Tate se spojilo s BBC a představily Tate movie project interaktivní web, který je určený dětem od 5 do 13 let. Jde o velmi hezky zpracovanou platformu, která má rozvíjet dětskou kreativitu. Cílem je od dětí sesbírat materiály a nápady, ze kterých tým profesionálů vytvoří 20minutový film. Ten bude vysílán na BBC a stane se i součástí propagace olympiády v roce 2012, která se odehraje právě v Londýně. To je pro malé filmaře slušná motivace.

Jak celá platforma funguje? Dětem jsou předloženy pouze základní body a široká škála nástrojů. Jak bude celý výtvor zpracován, jaké budou hlavní postavy nebo dialogy, je čistě na nich. Tvůrci se snažili nástroje co nejvíce zjednodušit, aby nijak neomezovaly dětskou představivost a zároveň neodrazovaly především ty menší přispěvatele. Děti se mohou na projektu podílet různě: vytvořením všech postav příběhu, jejich animací i dialogy nebo alespoň okomentováním výtvorů ostatních. Nemusí zároveň znát žádné složité technologie, stačí třeba jen nahrát obrázek, který nakreslily ručně.

Celým webem provází několik charakterů, které dětem radí, co a jak. Uživatelé si také mohou vytvořit vlastní postavičku a založit jednoduchý osobní profil. Platforma tak slouží částečně i jako malá sociální síť.

Stránky již běží a pomalu se začínají plnit prvními příspěvky. Kolik jich ale celkem bude a jaké budou kvality, se teprve uvidí. Aby zájem vydržel, budou se stránky pravidelně doplňovat dalšími vychytávkami. Projekt také podpoří speciální Tate dodávka, která bude brázdit Británií a pořádat akce pro děti. Celkem by se měla zastavit v 55 městech.

Moderní technologie pronikají ke stále mladším uživatelům a některým z nich skutečně nedělá problém si vcelku zručně hrát s on-line nástroji, které pro ně zároveň nemusí být jen rozptýlením. Platforma velmi hezky vysvětluje, z čeho všeho se skládá výroba filmu a jak by se mělo postupovat. Pro malé filmaře, scénáristy a editory by to zřejmě mohla být nová domovská stránka.

Pokud vás zrovna chytla tvůrčí nemoc, můžete se vybít zde: http://tatemovie.co.uk. Grafika i zvuk se vám občas budou sekat i s rychlým připojením, ale podobné nástrahy k filmové branži zřejmě patří.

Hlavní kreativní nápad pochází ze studia Fallon. Spojením s týmem z Aardman Animations, kteří si udělali solidní zářez například animací filmu Wallace a Gromit, tak vzniklo velmi hezké interaktivní prostředí, které dozajista zaujme každého malého filmaře. Ročního projektu by se jich podle odhadů mělo zúčastnit na milión. 

No comments: