06/11/2010

Řekl někdo něco o redesignu webu Českého rozhlasu?

Tak a je to venku. Český rozhlas má nový design. Pracovali jsme na tom společně s rozhlasem už nějaký ten pátek. Tento redesign totiž vyžadoval zásadní změny i ve struktuře a obsahu webu, nemluvě o jeho vizuálním stylu. Český rozhlas tvoří několik tematicky různých stanic. Naším cílem bylo vytvořit jednotný vizuální styl a strukturu členění všech webů a stanic, které spadají pod hlavičku Českého rozhlasu. To bylo podle Alexandra Píchy, ředitele divize Český rozhlas Internet, jedním z nejnáročnějších kroků. Původní design si zachovaly pouze lokální stanice, na které podle vedení rozhlasu snad dojde někdy později.

Nová struktura i design mají především celkově zpřehlednit stránky a zjednodušit hledání. Pro uživatele by mělo být snazší se orientovat v programu, archivu, podcastech, a vlastně i jakýchkoli dalších sekcích, od článků po zpravodajské příspěvky. Výrazně se také zjednodušil přístup do iRádia, tak aby uživatelé mohli kdykoliv snadno naladit všechny dostupné stanice on-line. Usnadnilo se i tematické hledání. Od teď totiž můžete najít všechny pořady také v rámci tematického členění do 12 kategorií, které v podstatě tvoří samostatné stránky a sdružují vše k jednomu tématu pod jednu webovou střechu.

Stručně to shrneme a při té příležitosti se i trochu pochválíme. Podařilo se nám vylepšit strukturu stránek, sjednotit vizuální styl celého webu a zároveň zachovat osobité zaměření jednotlivých stanic. Dost už bylo slov, změny ve vizuální komunikaci Českého rozhlasu na internetu si stejně nejlépe prohlédnete na vlastní oči. Tak do toho!






2 comments:

Michal said...

Redesign se povedl, akorát u jednotlivých stanic bych volil míň výrazné fotky/obrázky na pozadí - odvádějí příliš pozornost od obsahu. A to i když chodíte na rozhlas.cz denně. Mluvím především o stránkách ČRo1, ČRo2, Leonardo, Wave, ale i D-Dur. Nejsem jediný, komu pohled nelítá od textu pryč i když nechce.

Vrhnete se i na regionální weby?

http://www.nydrle.net said...

Děkujeme za pochvalu. Fotky na pozadí jednotlivých stanic jsou více méně v režii grafického oddělení rozhlasu. Co se týče regionálních webů, tak ty jsou podle vedoucího rozhlasové divize Internet v plánu někdy později. Jejich sjednocení bude asi taky dost náročné.