24/06/2010

Televize v Google stylu

Google usoudil, že uživatelé zbytečně ztrácí čas vyhledáváním v televizních programech, případně že si podle nich dokonce organizují čas. Zároveň, když se dívají na své oblíbené pořady on-line, musí se často tísnit před svým (malým) počítačem. Televize tyto nevýhody přebíjí pohodlností, internet zase různorodým obsahem a volností. Rozhodl se proto využít pouze jejich výhody a přišel s novinkou: Google TV. Ta má poskytovat pohodlí televizní obrazovky a zároveň rozmanitost a dostupnost on-line obsahů. Navrch Google přidal i pár dalších vychytávek.

Jaké Google TV  tedy přináší výhody? Například neprocházíte jednotlivé kanály, ale hledáte si přímo konkrétní obsahy, které si můžete přehrát ihned, případně si je nahrát a podívat se na ně později. Zdrojem jsou všechny vaše televizní kanály, YouTube, vámi nahrané obsahy nebo další on-line zdroje, včetně třeba prostředí Android Market. Kromě samozřejmého vyhledávání čehokoli, můžete zdroje obsahu i kombinovat, tj. dívat se na politickou debatu a zároveň k ní sledovat on-line komentáře na Twitteru. Opravdovým požitkem, především pokud máte větší televizi, může být hraní jednodušších on-line her nebo procházení fotek. A to má být pouze začátek této inovace.

Nové TV sestavy by měly Google TV již obsahovat. K těm starším ji můžete jednoduše přidat dodatečnou instalací speciálního zařízení, které vypadá přibližně jako set-top box.

Tento projekt bourá klasické rozdělení na on-line a televizní obsahy. Uvidíme, jak na to trh zareaguje. Google TV by měla v USA oficiálně spatřit světlo světa na podzim. Termín, kdy dorazí do Evropy, zatím nebyl zveřejněn. Už teď je ale jasné, že se máme rozhodně na co těšit!

No comments: